.
 
Érlelés után válogatva különféle gyalukkal, szekercével, faragó késekkel, szorító eszközökkel nagy odafigyeléssel készülnek a hordók. Különböző vidékeken a különböző borokhoz mindig a leginkább

« VisszaElőre »

megfelelő típusú hordót használják. Magyarországon a legelterjedtebbek a gönci, illetve a szerednyei típusú hordók voltak, 136 illetve 220 l-es űrtartalommal.
Mai is készülnek még nagyobb űrtartalmú 10 hl–től kezdve úgynevezett ászok hordók is. A régi egri pincékben sok ilyen óriás hordót lehetett találni. A világhírű egri Bikavért is ezekben érlelik, legalább egy évig.

Öröklődnek az ízek. A ’90-es évek elején kezdődött hazánkban a francia típusú, úgynevezett barrique hordó divatja. Ezek speciális formájú, különleges pörkölésű hordók, amelyek a nagy testű borokat különleges íz és illat anyagokkal gazdagítják.
Napjainkban azonban visszatérni látszik a hagyományos nagy hordós érlelés is.

english italian france